REFERENCE OJEU 2016/S 087- 154563 - "SELECTION OF CONSULTANCY SERVICES FOR PROJECT F/P 1789 (2013) IN BOSNIA AND HERZEGOVINA, CLOSING

OF COLLECTIVE CENTRES

OPEN PROCEDURE
QUESTIONS & ANSWERS

Ref. DATE
Receipt QUESTION gg&%’gﬁg ANSWER OF
ANSWER
According to the instructions in the Tender documents you provided | am asking for a clarification of the tender e s CEB boa lnterna.t|on.al
instructions related to VAT calculation according to the section: organization Hhat may bencht . its
y Member States from a VAT
; » The Contractor is solely and fully responsible for Value Added Tax (VAT) and any other applicable taxes, fees exemptlon/rgfund foeservices endored
Emal and duties charged on the Services. The Contractor shall determine on its only responsibility: (i) the place of B for its official purposes pursuant to 24/05/2016
16/05/2016 : ; Article 7 of the Third Protocol to the

taxation of the Services, taking into account that the CEB is a nontaxable person for VAT purposes; and (ii) the
applicable VAT system for the Services (taxable, refunded or exempt). The Contractor shall not invoice or
charge the CEB for any VAT, taxes, fees or duties, unless: (a) previously indicated in the Contractor’s Proposal
(Enclosure 2); and (b) required to do so by the relevant national authorities after consideration of: (i) the
privileges and immunities accorded to the CEB by its Member States; and (ii) the exemption from VAT in the
territory of the European Union through Article 151 of EU Directive 2006/112/EC. Should the Contractor’s
Proposal (Enclosure 2) feature any erroneous assessment on the taxation of the Services (especially regarding
the place of taxation of the Services for VAT purposes), or should the Contractor not complete all formalities
required to allow the CEB to benefit from an applicable exemption or refund, the invoiced amount shall be the
Contract Price. In this respect, if VAT is applicable, the Contractor is liable for payment of VAT to the relevant
tax authorities. The CEB does not assume any contractual liability arising from any tax audit of the Contractor.”

Having in mind our previous experience with international projects, we conclude that since the services are
performed on the territory of Bosnia and Herzegovina the Consultant will have to pay VAT unless there is a
special document issued by the relevant State Institution for regulation of indirect taxes that namely these
services are exempt from VAT, and according to our knowledge this document has to be provided for local tax
authorities by the Consultant at the same time the invoice is sent to CEB as proof that VAT is not applicable to
that specific invoice.

Is there such a specific document exempting namely these services “OJEU 2016/S 087- 154563 - “Selection of
Consultancy Services for project F/P 1789 (2013) in Bosnia and Herzegovina, closing of Collective Centres”
from VAT payment, or are you going to provide such exemption before the contract signing? And if there is not
one, am | right to assume that we would have to count on the possibility of having to pay VAT from the Sum
given in the financial proposal regardless of it not being calculated?

General Agreement on Privileges and
Immunities of the Council of Europe
(Third Protocol).

As indicated in the tender documents,
the tenderer is fully responsible to
determine the place of taxation of the
Consultancy Services. The basis to
determine whether an exemption
applies (ie., the invoices for the
Consultancy Services will bear no
VAT) and the requirements/formalities
for such an exemption are provided in
local tax laws. The CEB does not
provide any specific document
exempting per se the Consultancy
Services in Bosnia and Herzegovina.

As indicated in the tender documents,
if the tenderer concludes, after
consideration of the above, that the
invoices for the Consultancy Services
need to include VAT, this should be
added in their Financial Proposal.




